kiwiresan.blogg.se

Resedagbok för vår resa till Nya Zealand 2013. Här ska vi försöka berätta om våra upplevelser under resans gång.

Tane Mahuta

Kategori: Allmänt

Onsdag 11 december 2013. Efter morgonbestyren skulle vi tömma gråvattentanken. Campingen var inte den mest välorganiserade, det var lite svårt att komma till, så det blev inte mycket gjort. 

Vi fortsatte söder ut och svängde in till Gumdiggers Park. Här visades hur kåda från kauriträd utvanns ca 1870-1920. Kådan droppade ur träden och bildade stora klumpar. Träden tillhörde förhistoriska skogar och var upp mot 50 000 år gamla som genom seklerna begravts i mossar. Det var ett hårt och strapatsrikt jobb att gräva fram dessa kådklumpar, ibland på ner mot tio meters djup. Männen levde i enkla hyddor, ofta byggda av några av de jutesäckar som kådan transporterades i. Kådan användes senare till fernissa och linoleum. 


Nästa anhalt var 90 mile Beach som inte är så lång alls. Men det räcker till att racerköra som på Daytona Beach. Tyvärr får hyrbilar inte köra där så vi höll oss på på lagens sida.


På firman Kauri Kingdom gräver man fram 50 000 år gamla kauristammar ur mossar för att förädla dem. Virket är helt OK. Det som var värt att se var en trappa gjord av en stam. Det är en del av den största stam man hittat, vikten har uppskattats till 190 ton.


Vi åkte sedan in till Kaitaia för lunch på Beachcomber. God fisk serverades.


Efter proviantering och stopp på McD för WiFi bar det av till Rangiora, ett litet färjeläge. Vi hade tur, det var bara att köra på.


Ett litet fikastopp i Omapere för att titta på de stora sanddynerna tvärs över viken.


Vi hamnade mitt i kodrivning också.



Det började kvällas och dags att hitta nattställe. Men vi måste först titta på det största kauriträdet som växer på ön. Tane Mahuta. Döpt efter den maoriska skogsguden. En gigant, 52 m hög och bortåt 4,5 m i diameter. Trädet uppskattas till 2000 år gammalt. Man känner sig liten, inte bara fysiskt, i dess närhet.


Till slut hittade vi nattläger, en obemannad camping i skogen. Tack till Department of Conservation. 




Kommentarer


Kommentera inlägget här: